Hz. Ömer Uygulamalarının Fıkhi Mezheplere Yansıması - Eşi̇t, Yusuf (Dinî araştırmalar, 2018)
Hz. Ömer’in uygulamaları ile ilgili son iki asırda usulsüzlükten kaynaklanan ikircikli bir yaklaşımın oluştuğunu söylemek mümkündür. Hz. Ömer kimi zaman Kur‘ân ve Hz. Peygamber uygulamasına rağmen farklı hareket eden bir reformist gibi gösterilmekte ve bu çerçevede Kur‘ân ve Hz. Peygamber karşısında kendilerinin de gerektiğinde böyle bir tavır takınabileceklerinin meşruiyet zeminini oluşturulmak istenmektedirler. Esasında bu yaklaşımın Hz. Ömer üzerinden kendi din anlayışlarını İslâmî zeminle buluşturma amacı taşıdığı söylenebilir. Her iki yaklaşımın temelinde Hz. Ömer’in Hz. Peygamber’den farklı uygulamalara gittiği ön kabulü yatmaktadır. Hz. Ömer uygulamaları ile ilgili alanda yapılan çalışmalar kendi perspektiflerine göre Hz. Ömer uygulamalarını değerlendiren çalışmalardır. Değerli olan bu çalışmaların yanında ilk dönemden itibaren Hz. Ömer uygulamalarının mezheplerdeki yankısı ilk etapta ele alınması gereken önemli bir adımdır. İşte bu çalışma, mezheplerin Hz. Ömer uygulamalarını ele alış tarzını irdelemekte ve onların bu uygulamaları nasıl anladıklarını ele almaktadır.