Hz. Peygamber Dönemi Eğitimine Genel Bir Bakış - Yilmaz, Yasin (Dinî araştırmalar, 2012)
Allah'a inanan güzel ahlakla teçhiz edilen erdemli bir toplum oluşturmayı amaçlayan Hz. Peygamber için bunu gerçekleştirmede, ilim, eğitim ve öğretim bir hayat felsefesi olmuştur. Buna paralel olarak onun çalışmalarında ve sözlerinde bilgi, öğrenme, öğretme, öğrenci ve öğretmene büyük önem verildiği görülmektedir. İnsanIarın karanlıktan aydınlığa çıkması için bütün imkanları kullanmıştır. Ancak Hz. Peygamber'in yaptığı eğitim ve öğretimi kendi döneminin sosyal ve fiziki şartları, ihtiyaçları ve metotları çerçevesinde gerçekleştirdiğini unutmamak gerekir. Dönemin şartlarının, imkanlarının ve olumsuzluklarının çok fazla olmasına rağmen, Hz.Peygamber'in eğitim ve öğretim konusunda bugün dahi geçerliliğini koruyan evrensel nitelikteki uygulamaları bizim için çok önemlidir. Modem çağların insanlarının olan günümüz insanlarının onun eğitim ve öğretim sisteminden istifade edeceği çok yönlerin olduğu kanaatindeyim