Hadis İlminde Rical Bilgisi ve İlk Kaynakları II - Eren, Mehmet (Dinî araştırmalar, 2000)
Bu makale zengin İslami biyografi edebiyatının ilk ürünlerini ve aynı zamanda bu edebiyatın doğup gelişmesinde etkili olan rical kitaplarını ve rical ilmini ele almaktadır. Müslümanların hadislerin doğru nakledilmesi konusundaki hassasiyeti sahabe döneminde başlamış ve daha sonra sıkı bir isnat araştırma hareketine dönüşen süreci ortaya çıkarmıştır. Hicri ikinci asırdan itibaren yazılmaya başlayan Rical kitaplarının kaynaklarını, isnatlar, meğazi, siyer ve ensap kitapları, fütuh ve tarih kitapları ve raviler hakkında öğrenilen bilgiler oluşturmaktadır. Bu çalışmada belirli bölgelerin ve kitapların ricali hakkında malumat verilmiş, hadis ravilerinin tenkidi kapsamında sika ve zayıf ravileri birlikte ihtiva eden kitaplar, zayıf ravilerle ilgili kitaplar, sika ravileri ihtiva eden kitaplar ele alınmıştır.