Geleneksel Türk Dini ve İslam - Erdem, Mustafa (Dinî araştırmalar, 1998)
Tarihi geçmişleri, zengin gelenekleri, hareketli kudreti ve coğrafi konumunun önemi Türkleri dünya tarihi içerisinde önemli bir konuma getirmiştir. Türklere önemli bir yer kazandıran değerlerin başında din gelmektedir. Bu makale, Türklerin eski dini inanışları hakkında bilgi vermekte, Türklerin İslam'ı kabul etmelerinde eski dini inançları ile İslam'ın inanç esas ve değerlerinin benzerliğine dikkat çekilmektedir. Türklerin İslam'a girişi ile kültürlerini İslami ruh ve motiflerle yeniden düzenledikleri, İslam'dan başka dinleri seçen Türk boylarının Türk kimliklerini de kaybettikleri vurgulanmıştır.