Homøostatisk intentionalitet vs. epistemisk kohærens - Schjødt, Uffe (Religionsvidenskabeligt tidsskrift, 2007)
Balkanisering er det fænomen, at mennesker tilsyneladende kan leve med indbyrdes modstridende forestillinger i et religiøst verdensbillede, uden at disse modsigelser problematiseres. Fænomenet er en torn i øjet på religionsvidenskaben, der ofte antager at mennesker i en kultur opfatter religiøse forestillinger som et epistemisk sammenhængende system. I denne artikel argumenterer jeg for, at religiøse forestillinger ikke behøver at være indbyrdes kohærente for at overleve i den troendes forestillingsverden. Tværtimod, for at afhjælpe individet i alle livets aspekter, er det nødvendigt at bryde med systemets indbyrdes kohærens og åbne for produktionen af optimale strategier designet til at løse specifikke problemer.