Food Taboos and Biblical Prohibitions: Reassessing Archaeological and Literary Perspectives = Nahrungstabus und biblische Verbote : eine Neubewertung archäologischer und literarischer Perspektiven

Der vorliegende Band untersucht biblische Speiseverbote in Bezug auf ihre Materialität, ihre Eigenschaft als vergleichbare kulturelle Objekte und ihren anthropologischen Charakter, indem er Beiträge aus archäologischer, anthropologischer und textueller Perspektive vereint, ebenso wie der der Altorie...

Description complète

Enregistré dans:  
Détails bibliographiques
Autres titres:Nahrungstabus und biblische Verbote : eine Neubewertung archäologischer und literarischer Perspektiven
Collaborateurs: Altmann, Peter 1974- (Éditeur intellectuel) ; Angelini, Anna 1979- (Éditeur intellectuel) ; Spiciarich, Abra 1989- (Éditeur intellectuel)
Type de support: Électronique Livre
Langue:Anglais
Vérifier la disponibilité: HBZ Gateway
Fernleihe:Fernleihe für die Fachinformationsdienste
Publié: Tübingen Mohr Siebeck 2020
Dans: Archaeology and bible (2)
Année: 2020
Recensions:[Rezension von: Food taboos and biblical prohibitions : reassessing archaeological and literary perspectives] (2021) (Watts, James W., 1960 -)
[Rezension von: Food taboos and biblical prohibitions : reassessing archaeological and literary perspectives] (2022) (Welton, Rebekah)
Édition:1. Auflage
Collection/Revue:Archaeology and bible 2
Sujets / Chaînes de mots-clés standardisés:B Bibel. Altes Testament / Interdit alimentaire / Arrière-plan temporel
B Alter Orient / Interdit alimentaire / Archéologie biblique
B Bibel. Altes Testament / Interdit alimentaire / Arrière-plan temporel / Archéologie biblique
RelBib Classification:HB Ancien Testament
Sujets non-standardisés:B Perspektiven der Europarechtswissenschaft
B desert fathers
B Hebrew Bible
B Universität Berlin
B Grande ville
B Contribution <colloque> 2017 (Lausanne)
B Antiquité
B Burgfrieden
B Sperrklausel
B Urbaner Raum
B Religionskultur
B Diet
B Études de l’Orient ancien
B Sociologie urbaine
B Pentateuch
B Structure paroissiale
B Zooarcheology
B Antike Religionsgeschichte
B Altes Testament
B Multikulturalität / multikulturell
B Archaeology and Bible
Accès en ligne: Inhaltsverzeichnis (Aggregator)
Volltext (kostenfrei)
Volltext (kostenfrei)
Volltext (kostenfrei)
Volltext (lizenzpflichtig)
Volltext (lizenzpflichtig)
Informations sur les droits:cc-by-nc-nd-4.0
Édition parallèle:Non-électronique
Erscheint auch als: 9783161593550
Description
Résumé:Der vorliegende Band untersucht biblische Speiseverbote in Bezug auf ihre Materialität, ihre Eigenschaft als vergleichbare kulturelle Objekte und ihren anthropologischen Charakter, indem er Beiträge aus archäologischer, anthropologischer und textueller Perspektive vereint, ebenso wie der der Altorientalistik.Inhalts&uuml;bersichtPeter Altmann/Anna Angelini/Abra Spiciarich: Introduction: Setting the Table – Peter Altmann/Anna Angelini: Purity, Taboo and Food in Antiquity. Theoretical and Methodological Issues – Stefania Ermidoro: Animals in the Ancient Mesopotamian Diet. Prohibitions and Regulations Related to Meat in the First Millennium BCE – Youri Volokhine: »Food Prohibitions« in Pharaonic Egypt. Discourses and Practices – Abra Spiciarich: Identifying the Biblical Food Prohibitions Using Zooarchaeological Methods – Jonathan S. Greer: Prohibited Pigs and Prescribed Priestly Portions. Zooarchaeological Remains from Tel Dan and Questions Concerning Ethnicity and Priestly Traditions in the Hebrew Bible – Deirdre N. Fulton: Distinguishing Judah and Philistia. A Zooarchaeological View from Ramat Raḥel and Ashkelon – Débora Sandhaus: Continuity, Innovation and Transformation in Cooking Habits. The Central and Southern Shephelah between the Late Fourth and the First Centuries BCE
This volume presents contributions from »The Larger Context of the Biblical Food Prohibitions: Comparative and Interdisciplinary Approaches« conference held in Lausanne in June, 2017. The biblical food prohibitions constitute an excellent object for comparative and interdisciplinary approaches given their materiality, their nature as comparative objects between cultures, and their nature as an anthropological object. This volume articulates these three aspects within an integrated and dynamic perspective, bringing together contributions from Levantine archaeology, ancient Near Eastern studies, and anthropological and textual perspectives to form a new, multi-disciplinary foundation for interpretation.Survey of contentsPeter Altmann/Anna Angelini/Abra Spiciarich: Introduction: Setting the Table – Peter Altmann/Anna Angelini: Purity, Taboo and Food in Antiquity. Theoretical and Methodological Issues – Stefania Ermidoro: Animals in the Ancient Mesopotamian Diet. Prohibitions and Regulations Related to Meat in the First Millennium BCE – Youri Volokhine: »Food Prohibitions« in Pharaonic Egypt. Discourses and Practices – Abra Spiciarich: Identifying the Biblical Food Prohibitions Using Zooarchaeological Methods – Jonathan S. Greer: Prohibited Pigs and Prescribed Priestly Portions. Zooarchaeological Remains from Tel Dan and Questions Concerning Ethnicity and Priestly Traditions in the Hebrew Bible – Deirdre N. Fulton: Distinguishing Judah and Philistia. A Zooarchaeological View from Ramat Raḥel and Ashkelon – Débora Sandhaus: Continuity, Innovation and Transformation in Cooking Habits. The Central and Southern Shephelah between the Late Fourth and the First Centuries BCE
ISBN:3161594401
Persistent identifiers:DOI: 10.1628/978-3-16-159440-3